Tång – en spännande råvara från havets skafferi - fredag 16 April

Strandsnäcka, sockertare och tångräka. I havet finns många okända delikatesser att upptäcka! Projektet Scary Seafood vill ta vara på outnyttjade marina resurser i våra kustvatten och skapa annorlunda matupplevelser. Det kan handla om djur och alger som är vanliga men som saknar ekonomiskt värde idag. Det kan vara bifångster som inte landas eftersom det inte finns någon efterfrågan. Det kan också handla om biprodukter från fiskberedningsindustrin.
 
Vi kommer fokusera på tång! Scary Seafood och SMAK följer med tångdykerskan och matkreatören Karolina Martinsson till Styrsö i Göteborgs södra skärgård. Där kommer hon att visa sitt fantastiska skafferi i havet som är fyllt med olika sorters tång. Karolina bor sedan 20 år i skärgården och har i hela sitt liv varit nyfiken på vad som finns under havsytan. Både genom snorkling och matlagning har hon upptäckt havets okända skafferi. Karolina kommer att visa var tång växer, och hur man skördar (för eget bruk) på ett hållbart sätt. Hon kommer även berätta hur de olika sorterna smakar och vad de kan användas till, och ge oss tips om tillagning. Vi kommer också att besöka företaget Nordic seafarm som odlar tång på svenska västkusten.



Medverkande:
Maria Bodin, projektsamordnare Scary Seafood, Göteborgs universitet; Karolina Martinsson, tångdykerska och matkreatör, hållbarhetsfrågor och mat, restaurang Garveriet
Programkategorier:
Naturvetenskap, samhällsvetenskap, film, samtal
Längd:
30m
Plats:
Digitalt
  • 14:00