LiveLabb: Meka med mekanismer! - måndag 12 april

Vetenskapsfestivalen och LiveLabbet bjuder in alla Sveriges grundskoleklasser till engagerande och kunskapsspäckade vetenskapsshower online! Under en studiosänd timme med mycket interaktivitet vill vi sätta igång tankar och idéer hos eleverna, väcka nyfikenhet och ge aha-upplevelser.

Mekanismer finns runt omkring oss i allt från leksaker till dörrar i klassrummet och gungbrädor i lekparken. I åk F-3 ska eleverna kunna identifiera några exempel på tekniska lösningar i deras vardag samt känna till och undersöka enkla mekanismer. På Tom Tits Experiment har vi byggt en hel utställning om kraft och rörelse med en fantastisk egendomlig maskin som står i centrum. Tillsammans i detta LiveLabb kommer vi få se hur man kan flytta bollar i Maskinen med hjälp av "de fem enkla maskinerna" samt inspirera till lustfyllda lektioner om enkla mekanismer. Med hjälp av eleverna kommer vi även bygga en händelsebana och ta del av tips från ingenjörsstudenter från Chalmers. Vad gör en ingenjör egentligen, och får en ingenjör bygga händelsebanor?

Häng med programledaren och Barnkanalen-profilen Leila Trulsen på utmaningar, övningar och möten med experter från akademin. Eleverna är med och driver aktiviteten direkt från klassrummet! Live-laborationer i studion varvas med intressanta kortare filminslag. Alla skolklasser som deltar får vara med och tycka till, tänka till och rösta via digitala verktyget Menti.com.

Alla LiveLabbs-aktiviteter är kopplade till läroplanen och erbjuder inspiration och kompletterande kunskap för både elever och lärare. OBS:Till varje LiveLabb ingår ett lärarmaterial som ni kan arbeta med i klassrummet innan och efter livesändningen. Lärarmaterialet finns att hämta på vår hemsida under fliken För skola- LiveLabbet, från och med 19 mars. Det ska vara enkelt att delta, men vissa förberedelser måste göras för att eleverna ska få ut så mycket som möjligt av aktiviteten.

Medverkande:
Tiffany Alnefelt och Cecilia Ekstrand, pedagoger & programutvecklare, Tom Tits Experiment, Södertälje, Olivia Borgue, doktorand vid Chalmers, Isabelle Asplund, ingenjörsstudent vid Chalmers
Programkategorier:
Teknik, laborera, skapa & testa, undersöka & upptäcka, visa & presentera, workshop
Längd:
1h
Övrigt:
OBS! Länk till livesändningen skickas till alla anmälda inför genomförandet. Förberedelsemateterial finns att hämta på webbsidan från den 19 mars.
Målgrupp:
Skolår F-3
Pris inkl. moms:
Ingen avgift
Plats:
ONLINE – sändningslänk skickas när bokningen stängt
  • Antal platser: Obegränsat 09:30
  • Antal platser: Obegränsat 12:00

Relaterade Länkar: