LiveLabb: Från dystopi till utopi med hjälp av dig! - tisdag 13 april

Detta LiveLabb fungerar lika bra om eleverna är i klassrummet eller studerar på distans. Eleverna behöver ha en digital enhet för att kunna svara på frågor genom röstning via Menti.

Vetenskapsfestivalen och LiveLabbet bjuder in alla Sveriges grundskoleklasser till engagerande och kunskapsspäckade vetenskapsshower online! Under en studiosänd timme med mycket interaktivitet vill vi sätta igång tankar och idéer hos eleverna, väcka nyfikenhet och ge aha-upplevelser!

Har du tänkt på att många filmer, TV-spel och böcker ger en väldigt dyster bild av framtiden? Inte så konstigt med tanke på klimatkrisen, världsläget i allmänhet och inte minst pandemin. Men hur vill vi egentligen leva i framtiden? Och hur påverkar det klimatet?

I realtid ska ni elever nu få vara med och forska tillsammans med ledande klimatforskare och litteraturvetare. Ni kommer få veta mer om både klimatförändringar, dystopisk litteratur och hur era visioner om framtiden kan påverka. För era berättelser spelar roll och i den här laborationen blir ni själva forskare!

Häng med programledaren och svt-profilen Leila Trulsen på utmaningar och möten med riktiga forskare och experter. Eleverna är med och driver aktiviteten direkt från klassrummet! Live-laborationer i studion varvas med intressanta kortare filminslag samt intervjuer. Alla skolklasser som deltar får vara med och tycka till och tänka till via digitala verktyget Menti.com.

Alla LiveLabbs-aktiviteter är kopplade till läroplanen och erbjuder inspiration och kompletterande kunskap för både elever och lärare. OBS: Till varje LiveLabb ingår ett lärarmaterial som ni kan arbeta med i klassrummet innan och efter livesändningen. Lärarmaterialet finns att hämta på Vetenskapsfestivalens hemsida under fliken För skola- LiveLabbet, från och med 19 mars. Det ska vara enkelt att delta, men vissa förberedelser måste göras för att eleverna ska få ut så mycket som möjligt av aktiviteten.

Medverkande:
Annika Hedås Falk, utbildningschef, Nobel prize organization, Alasdair Skelton, professor, Bolincentret, Stockholms Universitet, Camilla Brudin Borg, Fil. Dr, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet
Programkategorier:
Biologi, geografi, historia, hållbarhet, kemi, religionskunskap, samhällskunskap, svenska, laborera, medborgarforskning, samarbeta, workshop
Längd:
1h
Övrigt:
OBS! Länk till livesändningen skickas till alla anmälda inför genomförandet. Förberedelsemateterial finns att hämta på websidan från den 19 mars.
Målgrupp:
Skolår 7-9
Pris inkl. moms:
Ingen avgift
Plats:
ONLINE - länk skickas i bokningsbekräftelsen
  • Antal platser: Obegränsat 10:30